Patroni

KONKURS ONKOLOGICZNY

PROBLEMATYKA CZERNIAKA

Podczas V Letniej Akademii Onkologicznej (5-7 sierpnia 2015 roku) został zainaugurowany ogólnopolski konkurs dla dziennikarzy zainteresowanych tematyką medyczną. Współorganizatorami konkursu jest Fundacja im. dr. Macieja Hilgiera oraz MSD Polska. Konkurs jest poświęcony problematyce czerniaka.

Czerniaki skóry są nowotworami złośliwymi o największej dynamice wzrostu liczby zachorowań. W Polsce w latach 1982-2002 liczba zachorowań zwiększyła się niemal 3-krotnie. Mediana wieku zachorowania jest podobna dla obu płci i wynosi około 50 lat. Współczynniki śmiertelności mają wartości 3,3/100 000 dla mężczyzn i 2,6/100 000 dla kobiet, co odpowiada odpowiednio około 600 zgonów rocznie u mężczyzn i 550 zgonom wśród kobiet z powodu czerniaka.

Zapadalność na czerniaka stale zwiększała się w okresie ostatnich dziesięcioleci. Tylko w 2012 roku na całym świecie odnotowano ponad 232 000 nowych przypadków. Według danych Krajowego Rejestru Nowotworów w Polsce w 2012roku rozpoznano czerniaka u 1200 mężczyzn i 1350 kobiet. Oznacza to że mimo niskiej zapadalności na czerniaka w Polsce mamy o 20% wyższą śmiertelność niż wynosi europejska średnia. Celem konkursu jest promowanie i popieranie aktywności dziennikarzy, którzy budują społeczną świadomość na temat czerniaka oraz przyczyniają się do propagowania wiedzy z zakresu prewencji, diagnostyki lub leczenia czerniaka.

Konkurs skierowany jest do dziennikarzy wszystkich mediów (prasa, radio, telewizja, internet), zarówno ogólnopolskich jak i regionalnych. Warunkiem udziału jest przesłanie do 30. maja 2016 r. na adres Biura Konkursu materiału poruszającego wymienioną wyżej tematykę wraz z wymaganymi w regulaminie dokumentami.

Nadesłane prace zostaną ocenione przez jury, w skład którego wejdą eksperci medyczni, dziennikarze związani z obszarem medycyny. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi podczas Letniej Akademii Onkologicznej, w sierpniu 2016 roku. Spośród uczestników konkursu, jury wybierze zwycięzcę, który otrzyma nagrodę - ufundowany przez firmę MSD Polska, wyjazd na Europejski Kongres Onkologiczny ESMO 2016.

Konkurs jest organizowany pod patronatem Polskiego Stowarzyszenia Dziennikarzy Naukowych Naukowi.pl.

Informacje na temat konkursu, formularz zgłoszeniowy oraz regulamin dostępne są poniżej lub na stronie MSD Polska oraz w Biurze Konkursu:

ExpertPR Consultancy, ul. Turkusowa 38, 05-077 Warszawa
e-mail: konkurs@expertpr.pl

DOKUMENTY DO POBRANIA:

REGULAMIN KONKURSU (303 KB)
FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY (33 KB)